Microsoft lanceert Windows virtual desktop – Wat betekent dit voor uw bedrijf?

By in , ,

In September 2018 kondigde Microsoft de komst van Windows Virtual Desktop (WVD) samen met de Multi-user Windows 10 aan. Zo werken ze aan een verdere uitbouw van hun Azure Cloud Services. Samen met hun partners – Safe-Connect is Microsoft Silver Partner –  willen ze MS Azure steeds toegangkelijker maken. Maar wat betekent dit voor uw bedrijf? 

We geven u hier een beknopte samenvatting van welke mogelijkheden WVD voor uw bedrijf kan bieden. Met ons de volgende 5 vragen te stellen, willen we u kort introduceren met WVD in Microsoft Azure.  

1. Wat is Windows Virtual Desktop?

Wat is Windows Virtual Desktop? Niemand kan dit beter uitleggen dan Microsoft zelf natuurlijk:

“Windows Virtual Desktop is a comprehensive desktop and app virtualization service running on the cloud. It is the only service that delivers simplified management, multi-session Windows 10, optimizations for Office 365 ProPlus, and support for Remote Desktop Services environments. With Windows Virtual Desktop, you can deploy and scale your Windows desktops and apps on Azure in minutes, with built-in security and compliance.”

Windows Virtual Desktop (WVD) kan dus gezien worden als een service van Microsoft Azure die een virtualisering van desktops en apps mogelijk maakt binnen de Cloud. Met andere woorden zorgt de WVD service voor een vervanging van of aanvulling op remote desktop services zodat er op dezelfde manier in een Windows 10 omgeving gewerkt kan worden. Deze versie van Windows is bovendien ook volledig compatibel met officer 365. 

De andere voordelen leggen we hieronder verder uit.

2. Wat zijn de voordelen van Windows Virtual Desktop?

De overstap van on-premise (een ronkende server in je kelder) naar de Cloud is voor vele organisaties een grote ingreep. Het was voor bedrijven niet altijd interessant om de stap te wagen aangezien de kosten de baten nog steeds konden overstijgen. Nu is dit anders. Omdat Microsoft er nu voor kiest om Windows-as-a-Service (WaaS)/Desktop-as-a-Service aan te bieden, wordt de setup kost stevig gedrukt. De instellingen van de Infrastructuur zelf worden nu aangeboden door Microsoft als een dienst. Voordien gebeurde dit telkens door de klant zelf, dit zorgde voor een groot aandeel in de overstapkosten.

Daarbij gaan ook steeds meer bedrijven Office 365 gebruiken en dit werkt nog steeds het best op het Windows 10 platform, dat dan ook het best geïntegreerd kan worden met andere Azure Cloud services. Dit ligt volledig in lijn met het ‘Modern Workplace’ concept dat Microsoft vooropstelt. Office 365 maakt het namelijk mogelijk altijd en overal te kunnen werken. U bent dus niet meer verbonden aan een vaste werkplaats, deze wordt volledig virtueel. Ook het apparaat waarop u werkt, kiest u volledig zelf. 

Verder brengt WVD een enorme verbetering in schaalbaarheid met zich mee. Deze is door ons heel gemakkelijk te vergroten of  te verkleinen omdat Microsoft de volledige instellingen van de Infrastructuur voorziet. Hierover hoeven wij ons dus geen zorgen meer te maken. En U dus ook niet. Van plan om te groeien of te downsizen? Geen probleem.
Ook de security gaat een stap vooruit. Het is in deze omgeving mogelijk om bepaalde apps voor enkel voor bepaalde personeelsleden ter beschikking te stellen. U beslist dus zelf of u uw personeelsleden toegang geeft tot de volledige desktopomgeving of enkel tot specifieke apps. Het is dus mogelijk om van eender welke plaats op eender welk moment te werken. Dit brengt uiteraard enkele security issues met zich mee. U wilt bovendien dat uw data altijd en overal beveiligd blijft. Hiervoor werkt Microsoft nog steeds met Azure Active Directory (Azure AD) conditional access. Dit zorgt ervoor dat u de volledige controle behoudt en voorwaarden instelt voor de toegang tot uw data.  

3. Moet ik meteen volledig overschakelen naar Microsoft Azure?

Heeft uw bedrijf apps werkende op Windows 7? Ook hiervoor heeft Microsoft een oplossing. Ook Windows 7 wordt als een Virtual Desktop Service aangeboden met extra security updates. Dit geeft bedrijven de kans om hun apps te blijven supporteren tijdens de overstap naar Windows 10.

4. Welke abonnementen heb ik hiervoor nodig?

Tot slot heeft u genoeg aan één abonnement, namelijk het Microsoft 365 E3 Enterprise model. Hierin zijn alle licenties voor deze services opgenomen. Uiteraard ook beschikbaar in E5 en F1. Dit is wat we al weten, de exacte prijs voor deze services op zich is nog niet bekend. Net zoals de exacte releasedatum. De preview (test) omgeving werd gelanceerd op 21 maart 2019 

5. Hoe maak ik de overstap naar Windows Virtual Desktop?

Safe-Connect biedt als Microsoft Silver Partner al enkele jaren Cloud services aan. Ook wij zijn er dus van overtuigd dat de Cloud een enorm toekomstpotentieel heeft en bouwen hier dus graag aan mee. Wilt u migreren naar de Cloud of wilt u uw Cloud services optimaliseren? U kan ons steeds contacteren voor een analyse van uw huidige IT-infrastructuur. Zo kunnen we uw besparing in kosten als uw verbetering in prestaties berekenen. 

Silver Microsoft Partner

Bent u op zoek naar een alternatief voor uw on-premise infrastructuur?

Maak een afspraak voor een gratis sessie van 30 minuten waarin wij uw mogelijkheden bekijken.